Това каза пред ФрогНюз историкът и политически анализатор Емил Соколов. Ето

...
Това каза пред ФрогНюз историкът и политически анализатор Емил Соколов. Ето
Коментари Харесай

Емил Соколов за ФрогНюз: Вотът в София ще се реши от тъмносиния и...

Това сподели пред ФрогНюз историкът и политически анализатор Емил Соколов.

 

Ето и цялото изявление:

 

Д-р Соколов, гласовете на кой вид гласоподаватели ще дефинират изхода от балотажа на кметските избори в София - дали ще са гласовете на “Възраждане ”, както споделят някои анализатор, или ще са гласовете на тъмносините гласоподаватели?

 

По-скоро балотажът ще се дефинира от тъмносиния гласоподавател. Гласовете на “Възраждане ” и “Има подобен народ ”, както и на част от ГЕРБ, по всяка възможност ще отидат за Ваня Григорова. Г-н Борисов - макар опитите си да се отхвърли от поддръжката си за нея, че това била просто смешка, е ясно накъде клони и накъде ще наклони част от структурата на ГЕРБ. 

Единствените незаявили се са гласовете за Вили Лилков - гласовете на “Синя София ”. Тяхната теза е, че те остават неутрални, тъй като и двамата претенденти не са подобаващи. Единият претендент обаче наподобява като че ли става и ляга с мокрите сънища на Ленин и Сталин - най-малко това показва в медийните си изяви, когато показва чисто ортодоксално марксистки тези. Например за намесата на страната в ръководството на стопанската система, по повод тоталитаризма и сливането на управляващите, всевъзможни мнения по адрес на Владимир Путин, данъчната политика на Русия, която надали не е доста добра - това в случай, че Русия е страна с невероятни неравенства.

От едната страна имаме това, от другата страна - човек, чиято фамилна история не подхожда на това, което тъмносините гласоподаватели биха подкрепили, само че в последна сметка е човек, който работи за развиването на образованието, на частния бизнес, оказал помощ е на доста хора да изградят бизнес и умения, сами да си оказват помощ и изкарват прехраната си с почтен труд. Това е класическо ляво - дясно разделяне.

Това ли е в действителност делението на тези избори? Преди няколко дни Терзиев уточни, че са него делението не е толкоз ляво и дясно, колкото съвременно - ретроградно. 

Може да го назовем съвременно - ретроградно, само че сигурно има и детайл ляво - дясно, когато става въпрос за човек от бизнеса и човек синдикалист. 

Най-яркото разделяне обаче е Европа и нещо друго. Г-жа Григорова неколкократно съобщи, че украински флагове и шествия в поддръжка на Украйна - неща, които сме привикнали да одобряваме за даденост в София, при нея могат да се окажат доста противоречиви. Европейската взаимност и символика могат да се окажат недобре пристигнали в нашата столица. Няма по какъв начин да знаем, защото госпожа Григорова на моменти има доста крайни отзиви и изказвания по въпроси, свързани с европейския път за развиване на България. Включително е евроскептик по повод еврозоната.

Според Вас дали тъмносиният гласоподавател в последна сметка ще се пречупи - през вчерашния ден и да се гласоподава на балотажа?

 

Не мисля, че би трябвало да се пречупва, а да гласоподава стратегически. Тъмносиният гласоподавател би трябвало да си зададе въпроса: “При кой кмет на София концепциите, в които имам вяра, няма да бъдат ограничавани? ”. Това е въпросът, който би трябвало да си зададе. Солидарност с Украйна, взаимност с Европа, неумолимо отношение към значимостта на НАТО и Европейския съюз - това са неща, които тъмносиният гласоподавател не може да си подсигурява при едно ръководство на госпожа Григорова. Може да ги има, може и да ги няма, само че отводът от това той да вземе избор и да взе участие в изборите, може да му излезе скъпо. Ясно е, че при Васил Терзиев всички тези неща освен бъдат предпазени, само че ще бъдат и поощрявани. 

Това е изборът, който тъмносиният гласоподавател би трябвало да вземе - дали, с цел да направи на инат, ще рискува да загуби постигнатото за всички тези 30 години или по някакъв метод да го компрометира, или ще гласоподава стратегически за нещата, които си е отвоювал. Тъмносините гласоподаватели в действителност са в основата на европейския път на страната и на нашия цивилизационен избор. Този избор обаче не е нещо, което да не може да бъде компрометирано или застрашено. Изборът за тъмносиния гласоподавател в София ще е дали ще се бори да отбрани постигнатото от него дотук. Да, Васил Терзиев може да не е инструментът, който те са си представяли, само че в случай че гледаме прагматично на обстановката, той гледа в безусловно същата посока като тъмносиния гласоподавател. Ваня Григорова гледа в безусловно противоположната посока.

Има ли шансове за победа Ваня Григорова?

Категорично има шансове. Зад нея стоят доста твърди партийни ядра - Има Такъв Народ, “Възраждане ”, елементи от ГЕРБ, настрана Българска социалистическа партия, “Левицата ” и така нататък При ниска изборна интензивност, тези ядра могат да наклонят везните в нейна изгода. Не би трябвало да изключваме опцията тя да победи. Затова е толкоз значимо хората да гласоподават и да гласоподават осъзнато и интензивно. Ако приемем, че изборът е превдварително решен, може да осъмнем сюрпризирани в понеделник.

Защо е значимо да се гласоподава в София - какъв е залогът кой е градоначалник на столицата?

Който ръководи София, въздейства на процесите в цялата страна. Кметът на София е четвъртата по значимост политическа фигура в страната - по-голям е от доста министри. Ако този кмет е пурпурен, това изрично ще рефлектира върху останалата част от страната.

Важно е да се гласоподава, тъй като София - въпреки да не е България, е доста значима част от България, от която зависи по какъв начин се представяме пред света, въздейства на вътрешнополитическите процеси. София - за разлика от други елементи на България, съумява да запази един дух на неотстъпчивост и борбеност, който постоянно е имала. В момента с избора на червен кмет от Българска социалистическа партия ние рискува да нанесем сериозна щета на всичко, което е било извоювано, всичко, което сме привикнали да асоциираме със София. София, с изключение на столица, е градът, в който има независимост, градът, в който хората излизат на митинг без да се опасяват. Винаги когато в страната се случи нещо, с което не сме съгласни, в София отговорът не закъснява.

Ако това се промени даже и на милиметър, следствията за цялата страна изобщо няма да са положителни.

 

 

Емил Соколов е лекар по история от Университета в Екзитър. Историк, политически анализатор и учител по българска и международна история. Бил е претендент на депутат от „ Продължаваме промяната “ в Бургас.

 

Интервю на Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР